LOADING

Portretten

Portretten. Ik houd van de portretvorm omdat ik nieuwsgierig ben naar mensen en waarom ze bepaalde dingen doen zoals ze ze doen. Bovendien kun je in een portret de mensen zelf laten vertellen en geef ik in die vorm ons gesprek weer. Vaak vinden mensen het heel spannend als er iets over hen geschreven wordt. Dat is het natuurlijk ook, zeker als er ook een foto bij komt. Mensen voelen zich kwetsbaar als ze opeens zo in het licht staan. Ik probeer iemand met wie ik spreek op zijn gemak te stellen en opvallende of leuke, grappige onderwerpen te gebruiken om het over te hebben. Dan gaat het meestal vanzelf en is de kramp er snel af.

expofete

Iedere 6 to 8 weken is er in Kafé Van Zanten (Bloemendalsestraat 2 in Amersfoort) een fotograaf die zijn of haar werk exposeert. De exposerende fotograaf geeft het stokje weer door aan een ander (vandaar Expofête) en zo heeft het café in 5 jaar tijd een stuk of 30 exposities de ruimte gegeven. Het initiatief komt van Rob Acket en ik schrijf voor iedere fotograaf ongeveer 250 woorden aan achtergrondinformatie en wat er te zien is. Die 250 woorden komen, samen met een mooi portret van de fotograaf (gemaakt door de vorige expofêtant), in het menu terecht zodat de gasten van het café en de eetkamer lezen over hetgeen ze zien.

Op de foto’s zijn te zien fotograaf Gertjan van Geerenstein (zie hierboven), gefotografeerd door Grischa Camonier, en Rick Versteegh (zie links), gefotografeerd door Louis Haagman.

fotografie: Louis Haagman

Serie Communicatie met een beperking

Naar eigen idee portretteerde ik 6 mensen die ‘iets’ mankeren op het gebied van communicatie. Hoe doe je dat als je doof, blind, of laaggeletterd bent? Ik wilde weten van welke communicatieve tricks en trucs je gebruik maakt als je stottert of als je afasie hebt, of het Tourette-syndroom. Het leverde mooie ontmoetingen op met mensen die bereid waren hun wereld met mij te delen. Al kan ik me nog maar een kwart werkelijk voorstellen wat het betekent, het is waar communicatie begint: met nieuwsgierigheid naar de ander. De serie werd gepubliceerd in het vakblad Communicatie. Rob deed de fotografie.

V1TEST-11

Ik ben best lief, maar niet omdat ik stotter.

-